•  
  • U Sopotu otkriven spomenik posvećen Bati Živojinoviću

   SOFEST 2022 / Vesti / U Sopotu otkriven spomenik posvećen ...
   21. Oktobar 2022.
   U Sopotu otkriven spomenik posvećen Bati Živojinoviću

   Ispred centra za kulturu u Sopotu je 20. oktobra 2022. otkriven je spomenik našem glumačkom velikanu Velimiru Bati Živojinoviću. Spomenik, čije je postavljanje bilo najavljeno letos u toku trajanja 50. Filmskog festivala u Sopotu, kreacija je vajara Ranka Đankovića, a otkrili su ga gradski menadžer Miroslav Čučkovič i Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot. Ceremoniji je prisustvovao Batin sin Miljko Živojinović, kao i članovi njegove porodice.

   Dragana Čolić,  direktorka Centra za kulturu u Sopotu, podsetila je kako Nagrada za najbolju mušku ulogu najveće kulturne manifestacije ove opštine i jednog od naznačajnijih filmskih festivala u republici - nosi ime čuvenog glumca. Naglasila je preko 300 uloga koje je Bata Živojinović odigrao na filmu i televiziji u najraznovrsnijim žanrovima, ostavljajući time neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji. Mnogi filmovi su premijerno predstavljeni upravo na Filmskom festivalu u Sopotu, a zbog svega nevedenog postojala je potreba da se na simboličan način oda počast voljenom i poštovanom Bati.

   Živorad Milosavljević istakao je kako je zamisao bila da se na Dan oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora otkrije spomenik ljubavi, poštovanja ličnosti i grandioznog umetničkog dela Velimira Bate Živojinovića. Milosavljević se u svom govoru osvrnuo na život našeg velikog umetnika, iznoseći zanimljivosti, anegdote i pojedinosti iz njegovog porodičnog života i  profesionalnog rada na filmu.

   Skrenuo je pažnju na to je da Bata bio predan i plodotvoran u osnivanju filmskog festivala, ali i rado viđen drugar u kafanskim druženjima, a da su se njegove sopotske nagrade i svetski uspesi slavili tu u blizini Kosmaja koji je oduvek povezivao žitelje Sopota i Batu kao osobeni znak i nit ljubavi i zajedništva.

   Milosavljević veruje da će se na klupi „kod Bate“ evocirati uspomene na velike umetnike kojih nema više među nama, ali i da će nastajati neke nove životne priče sadašnje i buduće mladosti:

   „Bata je bio umetnik i građanin sveta, planetarna glumačka pojava čiji je film Valter je najgledaniji film u istoriji svetske kinematografije. Ovde, gde filmski festival stanuje već pola veka, Valter će biti na večnoj straži umetnosti i slobode.“

  •  
  •  
  • Galerija

   •  
   •  
  •