•  
  • FILM "MRAK" na 50. Filmskom festivalu u Sopotu, OD STRAHA NIKO NE MOŽE DA NAS ZAŠTITI, ALI POSTOJI NADA

   SOFEST 2022 / Vesti / FILM "MRAK" na 50. Filmskom festivalu u ...
   06. Jul 2022.
   FILM "MRAK" na 50. Filmskom festivalu u Sopotu, OD STRAHA NIKO NE MOŽE DA NAS ZAŠTITI, ALI POSTOJI NADA

   U četvrtak, 7.jula, u 21 čas, na Filmskom festivalu u Sopotu će biti prikazan film „Mrak“, u režiji Dušana Milića.

   “Mrak” je priča o devojčici Milici (Miona Ilov) koja živi sa majkom (Danica Ćurčić) i dedom (Slavko Štimac) u jednoj maloj srpskoj enklavi na Kosovu.

   Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Pitanje je da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici KFOR-a. Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste.

    Inspiracija za film bilo je pismo tada 15-godišnje Slobodanke Tasić iz sela Bostane koje je napisala predsedniku Srbije Borisu Tadiću nakon pogroma Srba sa Kosova 2004, a koje je on potom pročitao u Savetu bezbednosti UN. 

   Na pitanje da li je ovaj film namerno politički nekorektan, Milić je rekao:

   “Zbog toga mi se sve i smučilo, jer stvarno ne mogu više da slušam te lekcije iz političke korektnosti: da moramo da uradimo ovo zbog toga i toga; po mom mišljenju, nikakvog smisla nema braniti to. Da, mislim da film nije politički korektan, ali u umetnosti nema nikakve kalkulacije. Ako hoćete da pričate o nečemu, možete ga ispričati ovako ili onako, ali morate da pokažete da zaista pričate o tome, zato sam i rekao da „Mrak” nije politički korektan jer tretira samo jednu stranu”

   Što se tiče odabira glavne glumice, Milić je ispričao da je bila dugotrajna potraga za glavnom glumicom, jer je znao da bez nje ne može da snimi film. Ideja mu je bila da decu za uloge traži na jugu, jugoistoku Srbije i na Kosovu.

   “Tokom tri-četiri nedelje „prekopali” smo sve tamošnje osnovne škole i našli smo, tada 10-godišnju Mionu Ilov u Prokuplju. Odmah smo se oduševili kada smo je videli” - rekao je reditelj

   Ovo ostvarenje je svoju premijeru imalo na 50. FEST-u, a tada je reditelj Dušan Milić izjavio da su  dva najjača osećanja u čoveku su strah i ljubav, dve slike dobra i zla. On misli da svi mi imamo neke strahove I  da od straha nema pomoći, ali  da uvek neka nada postoji. Naglasio je da u poslednjem kadru filma, kada devojčica gleda direktno u gledaoca, u njenom pogledu i njenoj odlučnosti ima nade.

   Na prikazivanju filma MRAK u Sopot očekuje se  prisustvo reditelja i glumačke ekipe.

  •